7 zanimivih dejstev o spanju

0 komentarjev

Smrčanje

Težave s smrčanjem ima milijone ljudi. Številni posamezniki, ki kronično smrčijo, trpijo zaradi motenj spanja REM. Med fazo REM namreč neenakomerno dihajo, dvigne se krvni tlak, pojavijo se žive sanje... Ljudje, ki smrčijo vsekakor sanjajo kot preostali, a se sanj redkeje spomnijo. Pri njih se pogosto razvije motnja, ko zaradi odsotnosti „paralize“ v spanju, v realnem življenju fizično izživljajo svoje sanje. Med spanjem govorijo, kričijo, udarjajo, skačejo iz postelje... Oseba dejansko še naprej spi, a deluje kot v svojih sanjah.

Hujšanje in spanje

Ljudje, ki premalo spijo, imajo težave z velikim apetitom. Med spanjem v telesu nastaja hormon leptin, ki uravnava apetit, in če spimo premalo, se ga ne tvori dovolj, zato smo bolj lačni kot običajno. Če želite izgubiti kak kilogram in pojesti manj, torej najprej razmislite o tem, ali dovolj spite.

Spanje v nogavicah

Ko je telo pripravljeno na spanje, se spremeni regulacija toplote v njem. Toplota se razširi v ude, zato postanejo dlani in stopala topla. Prav zaradi tega marsikdo opaža, da ne more zaspati, kadar ima mrzla stopala. Sicer lahko obujete nogavice in se tako ogrejete, a dokler telo ne bo samo spremenilo načina kroženja krvi in ogrelo tudi nog, verjetno spanca ne bo – je pa res, da ne boste imeli občutka, da vas hladi.

Popolna tišina

Med spanjem potrebujemo mir in tišino. Raziskave so pokazale, da hrup oziroma glasne motnje med spanjem precej vplivajo na procese, ki med spanjem potekajo v telesu, prav tako pa bistveno vplivajo na imunski sistem. Presenetljivo ni zgolj to, da na imunski sistem vpliva hrup, ki nas zbudi, temveč naj bi bil enako moteč tudi hrup, ob katerem se ne zbudimo – možgani ga očitno vseeno zaznajo in se nanj odzovejo.

Spanje in paraliza

Verjeli ali ne, ampak vaše telo je praktično paralizirano oziroma nedejavno med spanjem – najverjetneje do tega pride zaradi vaše varnosti – vaše telo prepreči samo sebi, da bi delovalo tako, kot narekujejo sanje. Izključijo se misli, čuti, zenice se zožijo, očesno jabolko se obrne navzgor (to povzroči spuščanje vek, kar pa pomeni, da na oči ne morejo več vplivati zunanji dejavniki), izločanje sline se zmanjša, prav tako pa se zniža tudi srčni utrip, poraba kisika, dihanje, telesna temperatura in adrenalin.

Sanje

Sanje govorijo v globokem simbolnem jeziku. Torej, če sanjate o neki posebni stvari večkrat, to še ne pomeni da sanjate dejansko o tem... sanjske simbole je potrebno razlagati na drugačen način. Podzavest namreč skuša preoblikovati vaše sanje v nekaj drugega, v nekaj podobnega. Razlaga sanj je pravzaprav umetnost, s katero spoznavamo sami sebe in simboli, ki jih sanjamo, nosijo veliko informacij.Tako se lahko problemi, ki nas mučijo in se jim zavestno izogibamo v resničnem svetu, pojavijo v sanjah. S tem nam sporočajo, da ne smemo pozabiti na problem, da ga ne smemo spregledati. Včasih sanje pripomorejo celo k rešitvi.

Sanjamo kar poznamo

Naše sanje so pogosto polne tujcev – ampak, a ste vedeli, da vaš um ne izumlja teh obrazov? Gre za obraze resničnih ljudi, ki ste jih videli v svojem življenju, vendar se jih ne spomnite? Zli morilec v vaših zadnjih sanjah je lahko človek, ki je črpal bencin v avto vašega očeta, ko ste bili vi še majhen otrok. Vsi namreč vidimo več sto tisoč obrazov skozi življenje, tako da imamo neomejene zaloge znakov za naše možgane, ki to uporabljajo v naših sanjah.

Komentiraj

Komentarji so pregledani pred objavo.
Na Minu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top