Kakšna vzmetnica je najboljša zame?

0 komentarjev

Vsak izmed nas ima svoje kriterije glede na katere se odloča pri nakupu nekega izdelka. Pred nakupom nove vzmetnice je dobro vedeti kaj kupujete, ker gre za dražjo investicijo in je hkrati ključna za kakovosten in zdrav spanec. 

Glavna naloga ležišča je zagotoviti enakomeren pritisk podlage na telo. S pravilno podporo razbremenite mišice in si zagotovite sproščujoč spanec. Poglavitne lastnosti, ki usmerjajo vaš izbor so vaša telesna teža, morebitne bolečine oziroma poškodbe, konstitucija telesa in spalne navade.

Enojno ali dvojno ležišče?

Najprej razrešimo dilemo kaj je bolje. Enojno ali dvojno ležišče? Z izbiro dveh samostojnih ležišč si boste olajšali njihovo vzdrževanje, saj jih boste lažje obračali in dvigovali. Tudi  prevleke boste lažje prali v pralnem stroju. Poleg tega pa bo vsak od vaju s partnerjem imel točno takšno ležišče in natančno tisto lego, ki mu ustreza. Če bo med vzmetnicama nastala luknja jo lahko zapolnite s trakom v obliki T-profila iz pene. Čez celotno površino lahko namestite tudi posteljni nadvložek. Slednji poskrbi tudi za boljšo higieno ležišča.

 

Sestava jedra ležišč

Poznamo različne materiale, ki se uporabljajo v proizvodnji vzmetnic. Vsak izmed njih ima določene prednosti in slabosti. Spodaj so podani njihovi opisi in glavne lastnosti.

1. Žepkasta ležišča

Žepkasta vzmetnica nudi najboljšo točkovno oporo vsakemu delu vašega telesa, ker se na pritisk vašega telesa prilagodijo le tiste, ki so obremenjene, medtem pa druge mirujejo. S tem omogočite vaši hrbtenici pravilno lego in posledično sprostitev mišic. Žepkaste vzmeti so sestavljene tako, da je posamezna vzmet odeta v tkanino, kot da je v žepu. Vzmeti so med seboj povezane preko središč vzmeti ali pa so med sabo spete preko tkanine. Tako lahko vsaka vzmet deluje samostojno, kar izniči pritisk na določena področja telesa, posebej rame in boke. Različno visoke vzmeti so lahko spete v eni ali dveh plasteh. Količinsko je lahko drobnih mikrožepkastih vzmeti od sto pa do več kot tisoč. Več kot ima podlaga vzmeti, kvalitetnejšo podporo nudi. 

Če želite kakovostno ležišče se morate prepričati, da so jeklene žice v notranjosti iz kvalitetnega materiala, ki so hkrati prave oblike, da se nebi zgodilo, da boste med spanjem slišali šumenje vzmeti vsakič, ko se boste premaknili. Ravno tako bodite pozorni na višino vzmeti, saj ne smejo biti previsoke. Okolico žepkastega jedra obdajajo še druge plasti, ki jih sestavljajo lateks ali različne vrste pen; lahko gre za poliestrske, visoko elastične ali spominske pene. Tako vsaka vzmetnica pridobi svoje prednosti. Pozanimajte se o materialu, ki mora biti zračen in količini plasti, katere obdajajo jedro.

Če imate partnerja katerega telesna teža se zelo razlikuje od vaše, vam žepkaste vzmeti pomagajo izravnati razliko v legah. Enako velja, če gre za nekoga, ki nemirno spi in se veliko premika. Ker so višje, prenesejo večje obremenitve. Zaradi dobrega prevajanja vlage je ležišče primerno za ljudi, ki se močno potijo. Tudi tisti, ki vam je v postelji rado preveč toplo, vam bo te vrste ležišče zaradi manjše toplotne prevodnosti ustrezalo in obratno tisti, ki jih rado zebe jim podlaga lahko ne bo všeč.  

2. Klasična ležišča

Sedaj si poglejmo na trgu najdlje prisotna klasična ležišča. Sestavljajo jih različne vrste vzmeti. Najstarejšo tradicijo imajo najpogosteje uporabljene bonnell vzmeti, ki jih najdemo v obliki peščene ure, med seboj pa so povezane s spiralno žico. Vzmeti so poznane tudi pod imenom šlarafijsko vzmetenje. To vam nudi ploskovno prilagajanje in ne točkovno. Na občutek trdote vpliva debelina žice; debelejša žica pomeni trdnejšo vzmetnico. Ob obremenitve se vzmeti stisnejo, ob razbremenitvi pa se vrnejo v začetni položaj. Ker se lahko stisnejo le do polovice celotne dolžine mora biti nosilnost primerna teži uporabnika. 

Še danes so med najbolj aktualnimi zaradi njihove zračnosti, obstojnosti ter cenovne ugodnosti.. Z visoko zračnostjo rešite problem nabiranja vlage in s tem dvignete nivo higiene. V samem jedru se namreč nahaja le kovinsko ogrodje, ki je obdano z raznimi prevlekami. Za uporabo na dvižnih podlogah ni primerna. Le za klasično vzmetnico imate 100% garancijo, da se vam ob prevozu na dom ne bo zlomila. 

Priporoča se osebam s telesno maso od 75 kg do 200 kg in tistim, ki radi spijo na trebuhu ali hrbtu z nizkim vzglavnikom. 

3. Ležišča iz pene 

Ločimo različne vrste pen glede na način izdelave in lastnosti kot so trdota, prožnost in višina. Pogoto uporabljena je poliuretanska pena različnih trdot. Puhin pena je novejša hladno pihana poliuretanska pena. HR-pena je visoko elastičen material s točkovno podporo telesu. Spominska pena nudi visoko stopnjo prilagajanja s svojo sposobnostjo hitrega vračanja v prvotno obliko.

Za večjo udobnost posežite po izdelku iz pene, ki ima dodano plast spominske pene. Prilagodila se bo obliki vašega telesa, teži in telesni temperaturi. Z manjšim pritiskom na telo bo vaša cirkulacija krvi izboljšana in spanec kakovostnejši. Če bo podlaga v celoti iz spominske pene, obstaja verjetnost, da vam ne bo nudila potrebne opore in telo ne bo v pravilni legi. Vsrka tudi zvok in premike zato ne boste čutili, ko se bo vaš partner med spanjem premikal. V primerjavi z lateksom ima krajšo dobo uporabnosti.

V večini primerov je pena pralna, zato jo je lahko razkuževati. Kakovostnejša pena ima daljšo življenjsko dobo. Na mestih kjer najpogosteje ležimo se namreč sčasoma pričnejo pojavljati vdolbine, pri tistih slabše kvalitete se to zgodi hitreje.

Zaradi manjših zračnih celic je zračnost slaba zato ni primerna za osebe s prekomernim potenjem, dobra izolacija pa poskrbi za osebe, ki jih rado zebe. S svojo mehkobo nudi le najboljše otrokom, mladostnikom in uporabnikom s povprečno težo. Pene so hipoalergene in primerne za alergike in astmatike. Ravno tako se ležišča iz pene, katera so dostopna po višjih cenah, v udobju lahko primerjajo z ležišči iz lateksa. 

 4. Ležišča iz lateksa

Gre za izredno elastičen naraven material, kateri enakomerno razporeja pritisk ležišča na telo. Peno sestavljajo odprti, med seboj povezani mehurčki, ki so osnova za pretok zraka in zmanjšujejo potenje med spanjem.  

Da boste deležni zgoraj omenjenih prednosti pred nakupom preverite kakšna je vsebnost kavčuka. Le 100% sestava iz kavčuka pomeni, da je material naraven. V večini primerov boste naleteli na delno ali skoraj v celoti nenaravne materiale, ki ne zagotavljajo obljubljene prožnosti. Ležišče vam mora zagotavljati tudi več con različnih trdot in zračnost preko kanalov za kroženje zraka. Veliko število zračnih kanalov namreč poskrbi za odvajanje vlage, ki se nabira na podlagi, ker lateks ne vsrka vlage. Tako podlaga ostaja suha. Ključno za to je tudi letveno dno ali latofleks, da se zrači tudi spodnji del.

Večje število plasti ponuja udobnejšo namestitev in boljše zračenje.

Lateks ni primeren za vlažne prostore ali plovila ter za ljudi z zelo povišano telesno maso. Z naraščanjem temperature se spremeni na otip - postane mehkejši. Posebej priporočljiv je za pare, kjer se eden med spanjem veliko giba, saj absorbira večino premikov. Proporoča se pogostejše obračanje ležišča, kar je potrebno za ohranjanje njegovih lastnosti. Že sam po sebi ima protibakterijsko in protiglivično delovanje, ki preprečuje nalaganje pršic. Tisti, ki imate nastavljivo posteljno dno je to ležišče kot nalašč za vas.

Letveno dno

Letvene podloge, ki so iz vpetih prožnih letvic, so dobra podlaga za ležišča iz pene in lateksa saj jim zagotavljajo vse potrebno. Žepkasti tipi ležišč zaradi svoje prožnosti potrebujejo fiksne letvice, ki prenesejo tudi večje obremenitve.

Vzmetnica mora biti za 20 centimetrov daljša od vaše višine. Pomembna je tudi njena višina. Višje ležišče – 18 cm in več je primerno za osebe z močnejšo postavo, srednje visoko 16 cm ponuja primerno udobje in oporo hrbtenici, nizko ležišče – 14 cm pa je primerno za otroke, mladostnike in osebe, ki nimajo težav s hrbtenico. 

Višje ležišče pomeni, da se bo vaše telo lahko globlje pogreznilo in boste občutili večjo udobnost. Udobje je zelo personalizirano, le vi lahko preizkusite kaj vam ustreza zato testirajte različne vrste podlag že v trgovini vsaj po 5 minut v različnih spalnih položajih. Pozneje si boste hvaležni.

Komentiraj

Komentarji so pregledani pred objavo.
Na Minu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top