Kakšna vzmetnica je prava zame?

0 komentarjev

Preden se začnete poglabljati v informacije o obstoječih vzmetnicah, kar vam bo vzelo ogromno časa, raje preberite spodnje vrstice, da boste dobili predstavo o tem kateri tipi vzmetnic obstajajo in kakšne so razlike med njimi.

  • MATERIALI VZMETNIC

Prvi korak pri odločanju je seznanitev z materiali. Ležišča iz spominske pene vam bodo nudila dobro oporo, razbremenitev pritiska in občutek vgrezanja telesa v notranjost podlage. Dandanes zaradi dodanih kanalčkov in špranj za hlajenje niso več tako tople kot je veljalo včasih. Osebe, ki želijo občutek objema, ki se prilagodi telesu je najbolje, da izberejo polnilo iz spominske pene.

Vzmetnice iz naravnega lateksa so izredno udobne, odzivne na telo in se zelo hitro vrnejo v prvotno stanje. So tudi hladne na otip in izredno prožne. Če so kvalitetne imajo najdaljšo življenjsko dobo.

Ležišča z odprtimi ali žepkastimi jeklenimi vzmetmi iz ene ali več plasti nudijo dobro oporo in udobje. Večje kot je število vzmeti bolj so udobna. Dobro je, da ima večja dimenzija postelje vsaj 1000 vzmeti, ni pa dobro da presega 3000 vzmeti, saj gre v tem primeru za mikro vzmeti, ki ne nudijo tako dobre opore. Na občutek je hladna in nudi dobro oporo tudi ob robovih. Nadvložek vsebuje mehek material, ki poskrbi za večjo mehkobo kateregakoli ležišča.

Hibridi sestavljeni iz lateksa, pene ali vzmeti skušajo z raznimi kombinacijami zmanjšati pomankljivosti določenega materiala in hkrati poudariti njegove prednosti. Njihova popularnost je v porastu.

Obstajajo še prilagodljiva ležišča, ki imajo opcijo spreminjanja naklona v predelu nog in hrbta. Tiste malo boljše imajo dodatne možnosti vibriranja, ogrevanja ali masaže. Ponavadi se jih poslužujejo osebe, ki imajo določene potrebe. To so lahko starostniki, ljudje z raznimi medicinskimi stanji, tisti, ki smrčijo in podobni. Za podlage, ki se lahko prilagajajo so najbolj ustrezna ležišča iz spominske pene, ki se pri tem ne poškodujejo.

  • TRDOTA VZMETNIC

Vsak material ima svojo gostoto in s tem različne trdote, ki jih občutite pri ležanju. Kaj komu ustreza se lahko določi le s preizkusom izdelka, saj gre za zelo subjektivno oceno na katero vpliva telesna konstitucija, teža, višina, občutljivost itd. Nikakor pa ne velja, da dobra podpora pomeni tršo podlago. Primerna podpora se nanaša na pravilno lego hrbtenice kar boste najbolje presodili zjutraj, ko se boste zbudli z ali brez bolečin v predelu hrbta. Ležišče mora podpirati telo tako, da ga postavi v nevtralno pozicijo. Če je pretrda bo podlaga pritiskala na določene točke telesa in telo spravila iz prave poze. V kolikor je premehka, pa te točke nimajo prave podpore zato bo vaše telo usločeno in tako spet iz ravnovesja. Udobje vam torej zagotavlja vam primerna trdota. Dandanes obstajajo ležišča, ki imajo univerzalno trdoto, ki s strukturo pen in plasti nudi udobje raznolikim uporabnikom (težkim, lažjim, suhim, za različne spalne položaje..). Ta tip ležišče bo prav prišel tistim, ki si delite podlago s partnerjem saj bo lažje ustrezala obema.

  • SPALNI POLOŽAJ POSAMEZNIKA

Premalo poudarka ljudje dajejo svojim priljubljenim spalnim položajem. Vsaka telesna pozicija ima namreč svoje zahteve in potrebuje različne trdote na določenih področjih vzmetnice. Spanje na boku se navadno konča dinamično z menjavanjem položaja nog, ki so sedaj vzravnane nato pokrčene zato se osebam, ki najraje spijo na boku svetuje uporabo mehke do srednje trde vzmetnice. To je med 3 in 6 na lestvici do 10, kjer je 10 najvišja trdota. Mehka podlaga z močno podporo bo razbremenila točke pritiska na vašem vratu in hrbtu. Telo se mora nekako potopiti v podlago, ki se prilagodi obliki telesa, če do tega ne pride se pojavijo pritiski na nižji del hrbtenice, vrat ali rame in pride do bolečin.
Za spanje na hrbtu je dobro poiskati podlago, ki je dovolj mehka a hkrati nudi dovolj podpore. Nekje med 4 do 7 točkami na lestvici trdote zato, da ni premehka saj bi posledično prišlo do bolečin v hrbtenici.

Spalni položaj na trebuhu zahteva enakomerno podporo po celotnem telesu, zato da hrbtenica ostaja poravnana. Če bi telo potonilo v ležišče bi prišlo do bolečin v spodnjem križu. Že uporaba vzglavnika lahko telo spravi iz pravilnega položaja in povzroči neugodje. Priporočljiva je trdota med 5 in 7 točkami trdote.

  • TELESNA MASA POSAMEZNIKA

Poleg spalnega položaja pa upoštevajte še vašo telesno maso. Težji posamezniki potrebujejo več podpore. Tisti, ki imate spalne partnerje, ki se veliko premikajo in vas to moti izberite srednje trda ležišča, ki bodo bolje izolirala prenos gibanja. Oseba z manj kot 70 kg velja za lažjo in ji bo ustrezala srednja trdota nekje 5 – 6 točk, za mehkejši občutek lahko celo do 3 točke. Povprečna oseba, ki ima med 70 in 90 kg naj poišče trdoto med 5 do 7 točkami, za bočno spanje do 3 točke.
Težje osebe nad 90 kg pa raje posezite po trdnejših vzmetnicah.

 

Pri vzmetnicah višina cene ni vodilo za nakup kvalitetnega ležišča. Velikokrat boste naleteli na enako kakovostne izdelke, ki se bodo med seboj močno razlikovali. Obrestovalo se vam bo, če želeni produkt poiščete na spletu, kjer so cene navadno nižje kot v fizičnih trgovinah. Seveda vam morajo nuditi možnost preizkusa produkta in vrnitve, če vam izdelek nebi ustrezal.

Navsezadnje imajo nekateri posebne potrebe, ki so jim moderne skorajda personalizirane podlage kos. Tisti, ki vam je rado vroče med spanjem poiščite ležišča, ki telo hladijo in ne bodo prenašala temperature na vas. Največkrat so to tista z vzmetenjem. Osebe z alergijami preverite odpornost vzmetnice na pršice in plesen. Bolečine v hrbtenici bodo najbolje podprle podloge iz pene ali lateksa.

Zadnji korak je preizkus vzmetnice, če je le možno na domu. Priporočljivo je ležišče testirati nekaj zaporednih noči in biti pozorni na počutje in občutke v jutranjih urah. Če se odločite za obisk fizične trgovine si tam vzemite čas in na vsaki vzmetnici preživite vsaj 10 minut, da boste začutili ali vas v kakšnem predelu kaj tišči ali boli. Ko ste že tam jo tudi dvignite in poskusite obrniti, da boste dobili občutek ali jo boste lahko doma vzdrževali.

Nadvložki kot so ti na spletni strani Minu.si, vam bodo pomagali zaščititi vaše ležišče pred nabiranjem mikroorganizmov in prahu, da bo ostalo antialergeno. Daljšali mu bodo življenjsko dobo in pomagali ohranjati garancijo, saj ta v primeru madeža na podlagi ne bo veljavna. Če je vaše ležišče pretoplo vas bo ustrezen nadvložek hladil. Dodana pa bo tudi še ena mehka plast, ki bo še povečala občutek udobja.

Da boste najbolje izkoristili površino ležišča preverite ali ima ojačane tudi robove in predvsem si zagotovite dovolj veliko vzmetnico, da boste na njej res dobro spali. Poskrbite, da bo vsaj 10 do 15 cm daljša od vaše višine.

Če boste sledili zgornjim usmeritvam boste veliko naredili za higieno vašega spanca, kar se vam bo zelo hitro poznalo pri vašem vsakodnevnem delovanju.

Komentiraj

Komentarji so pregledani pred objavo.
Na Minu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top