Kvaliteten vzglavnik za kvalitetno spanje!

0 komentarjev

Čez celo noč morata vaš vrat in hrbtenica imeti ustrezno podporo, da v teh predelih nebi prihajalo do poškodb ali morebitnih bolečin. Z zavedanjem kateri je vaš najljubši spalni položaj, ker vsaka poza zahteva drugačen tip opore, lahko izbirate med naslednjimi polnili.

Spominska pena

Med kupci je zelo priljubljena zaradi svoje visoke gostote in viskoznosti. Ima izredno sposobnost prilagajanja obliki vaše glave in vratu, poleg tega reagira ne vašo telesno temperaturo. Ko pa ne zazna več pritiska ali toplote vašega telesa se vrne v svojo prvotno obliko. Čas, ki ga za to potrebuje je odvisen od kvalitete pene. 

Primerna je za vsakega posameznika saj nudi stabilnost, ker ne dovoli, da bi se glava potopila do ležišča. Sploh za osebe, ki imajo bolečine v hrbtu ali vratu. Gre za udoben, obstojen in tih material. Ne smete pa se ustrašiti neprijetnega vonja, ki se pojavlja pri nekaterih blazinah takoj, ko jih odprete. Ne gre za strupen vonj in se razdiši po dnevu ali dveh. Tisti, ki se pogosto potite vam blazina verjetno ne bo všeč, saj pena lahko postane zelo topla, sploh poleti. Zaradi visoke gostote zrak namreč težje kroži. Spadajo med dražje izdelke, vendar v primeru bolečin cena ne sme biti vodilo za nakup.

Zdrobljena spominska pena 

Namesto v enem kosu je pena nastrgana na majhne koščke, ki delujejo bolj mehko, a manj stabilno. Zaradi vmesnega prostora je bolj zračna. Ustreza tistim, ki potrebujejo nekoliko nižjo podporo, ker se malo bolj potopi v primerjavi s tisto v enem kosu. Mnoge omogočajo kupcu, da si sam napolni prevleko blazine z želeno količino pene. Nekoliko slabše se prilagodi obliki telesa, sploh če se med spanjem veliko premikate, bo slabše sledila hitrim spremembam.

Puh

Najprej razjasnimo, da puh ni enako kot perje. Puh je puhasto mehak izolator, ki se nahaja pod račjim ali gosjim perjem. Slednji je boljše kvalitete. Ponovno gre za zaželen material, ki je izredno lahek, z dobro sposobnostjo reguliranja vaše temperature. Poleti vas hladi, pozimi pa toploto zadržuje. Na voljo so različno čvrsti vzglavniki, ki nudijo dobro oporo. Več kot je polnila čvrstejša je blazina. Njihova pomanjkljivost je kratka življenjska doba. Niso priporočljive za vlažne prostore ali ljudi, ki se ponoči potijo. Vsakršna vlaga se namreč absorbira in uničuje material. Tudi čiščenje je zahtevnejše. Za 100% puh, brez perja boste morali odšteti več denarja. 

Perje

Navadno gre za polnila, kjer se mešata puh in perje. Lastnosti so podobne kot pri puhu, le da so cenovno veliko bolj ugodni. Če želite ohranjati njihovo obliko jih dnevno pretresajte. Kljub temu pa bo vaša glava čez noč potonila globlje proti ležišču, zato ni primeren za osebe, katere imajo poškodbe vratu ali hrbtenice. Vzdrževanje je lažje saj jih lahko operete in sušite. So tudi obstojnejše. Podporo nudijo nekje do 10 let. Včasih kakšno pero prodre skozi blago in ga je treba odstraniti. Dokler ne gre za večjo količino perja se pri podpori to ne bo poznalo. Nekateri dodajo plastično plast, da bi preprečili prebadanje prevleke, vendar ta proizvaja zvok, ki je lahko nadležen. 

Poliester 

Če iščete blazino z najnižjo ceno bodo poliesterska vlakna prava izbira. Gre za umetno narejen puh, ki je na voljo v različnih trdotah. Nega je preprosta saj jih lahko perete in sušite v stroju. So izjemno lahke, mehke in brez vonja. Slabost je slaba zračnost zaradi umetnega materiala, kar se najbolj občuti poleti, ko postane blazina pretopla. S starostjo se delčki začnejo sprijemati in sčasoma se sploščijo, kar pomeni, da ustrezne podpore ne more več nuditi zato je vzglavnik potrebno pogosto menjavati. Ker niso odporni na pršice, jih osebe z alergijami ne smejo uporabljati. 

Ajda

Ajda se je kot polnilo začela uporabljati v Aziji, že leta pa postaja priljubljena tudi na Zahodu. Zaradi trdote zrnja ustrezno podpirajo glavo. Drobna zrna omogočajo tudi dobro prilagajanje vaši obliki podobno kot pena, le da so zelo zračne in čez noč vašo kožo ohranjajo hladno. Ljudje s trdnim spancem najverjetneje ne boste niti opazili, medtem ko bo za osebe z rahlim spancem moteč šelesteč zvok vsakič, ko se blazina premakne. Med blazinami so najtežje in ne spadajo med mehke zaradi trdote zrn. Težko se čistijo in dolgo časa jih je potrebno sušiti, da nebi prišlo do gnitja zrn.

Mikro kroglice

Gre za polnilo iz drobnih poliesterskih kroglic, ki se večinoma uporablja za manjše potovalne blazine v obliki črke U. So mehke, stisljive in se lahko prilegajo vašemu vratu. 

Lateks

Pozorni bodite, ker je lahko material naraven, sintetičen ali pa mešan. Naraven je pridobljen iz drevesnih sokov, umeten pa vsebuje številne kemikalije. Oba sta primerna za osebe z alergijami. Po prožnosti je primerljiv s peno, je izredno čvrst z dobro podporo glavi in vratu. Razliko bodo opazili posamezniki s poškodbami v teh predelih. So dolgo obstojni in preprosti za vzdrževanje. Predvsem so še zelo udobni in zračnejši od spominske pene. Lateks je najdražji med materiali ampak ugodje, ki vam ga ponuja je vredno vsakega centa.

Kapok

Kapokovec je drevo, ki izvira v Mehiki. Iz njegovih cvetov se pridobiva kapok prejo. Po občutku je kapok podoben bombažu, je torej mehek, puhast in popolnoma naraven. Količino polnila lahko prilagajate, ker vzglavnik vsebuje zadrgo s katero ga odprete. Vaši obliki se najverjetneje ne bo prilagodil tako dobro kot pena. Ker bo vaša glava potonila proti ležišču ni priporočljiv za osebe s poškodbami v zgornjem predelu telesa. 

Voda

Zgornji del vzglavnika je večinoma narejen iz poliestra medtem ko dno blazine vsebuje vodo. Tisti, ki vam je ponoči vroče vam bo ustrezala saj ostane hladna celo noč. Višino in trdoto si lahko sami prilagajate. Dobro se prilagodijo vaši obliki in lahko pomagajo lajšati bolečine v vratnem predelu.  Gel

Dodajajo ga blazinam iz spominske pene ali lateksa za večje udobje. Tako pridobijo na zračnosti in hlajenju. So enako čvrste kot pena in tako omogočajo dobro podporo. Pomanjkljivost je, da krajšajo obstojnost blazin, ker s časom uničujejo strukturo pene. Da bo nakup vreden svojega denarja poiščite vzglavnik s približno 30% dodanega gela.

Drugi korak je oblika blazine glede na priljubljen spalni položaj. Če je to na trebuhu potem poiščite mehko in nizko blazino, da bo vaša hrbtenična linija ravna. Spanje na hrbtu zahteve srednje trde a ne previsoke. Bočno ležanje je najudobnejše, če imate nekoliko višjo blazino srednje trdote, da zapolnite praznino med ušesom in ramo. V primeru, da čez noč menjujete položaje si priskrbite srednje visoko, mehkejšo blazino.

Nosečke si lahko privoščite prav posebno materinsko blazino za oporo celemu telesu in razbremenitev med spanjem. Sploh tiste, katere mučijo bolečine v hrbtnem predelu. Njena uporaba se bo poznala saj se boste zbujale veliko bolj spočite.

Glede na obliko se delijo še na klasične in anatomske ali ortopedske. Klasični so primerni za vse spalne položaje in jih lahko tudi podvihate. Prilagajate jim lahko tudi višino in trdoto. Ne drugi strani pa imamo anatomske, ki so bolj za položaje na boku ali hrbtu. Priporočajo se osebam z bolečinami, ker hrbtenico razbremenijo s postavitvijo v pravi položaj ravne črte.

Izbirate lahko tudi med velikostmi blazin. Pri odločanju se ravnate glede na širino vaših ramen. Ljudje z ožjimi rameni potrebujejo manjše blazine, tisti s širokimi pa večje. 

V kolikor se boste ravnali po zgornjih iztočnicah, bi moral biti nakup vašega naslednjega vzglavnika več kot uspešen. Zdaj morate le določiti katere lastnosti iščete in si na spletni strani minu.si izbrati izdelek s katerim boste zagotovo zadovoljni.

Komentiraj

Komentarji so pregledani pred objavo.
Na Minu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top