Obtežena odeja uspešno v boju proti stresu

0 komentarjev

Nespečnost je vedno pogostejši pojav v modernem svetu. Prav tako so v porastu tudi ostale motnje spanja. Vzroki za nemiren spanec so različni in v tem zapisu se bomo posvetili temu, kako z obteženo odejo ublažiti motnje spanca. Obtežena odeja Swiss Night je na tujem znana tudi kot weighted blanket ali gravitiy blanket. Njen osnovi namen je ustvariti enakomerni pritisk na telo s pomočjo katerega se telo lažje umiri, hkrati se v telesu izloča hormon sreče oksitocin in serotonin. 

Obtežena odeja se tretira, kot inovacijo na trgu. Izdelana je bila zato, da bi pomagala ljudem, ki imajo težave z umiritvijo telesa.  Opravljene so bile tudi študije, ki so pokazale, da simulirani objemi ustvarjajo pritisk s katerimi se naše telo lažje umiri in s tem blagodejno vplivamo tudi na sam živčni sistem. Med študijo so se udeleženci pokriti z obteženo odejo Swiss Night hitreje in lažje sprostili in tudi hitreje zaspali. Po pričevanjih se je tudi dolžina spanca podaljšala in njihove noči so bile mirnejše in manj so se prebujali S tem ko se izboljša sama kvaliteta spanja, se povečajo tudi količine hormonov v našem telesu, predvsem oksitocin, serotonin in melatonin, kateri se največ tvori, ko imamo na voljo popolno temo in je naš spanec globok.

 

obtezena_odeja_weighted_blanket_minu

 

Tujina priznava obteženo odejo kot sredstvo oziroma pripomoček za zmanjšanje anksioznosti. Omembe vredna je informacija o tem, da so v eni izmed opravljenih študij obteženo odejo navedli, kot alternativo zdravilom, osamitvi ter fizični omejitvi pacientom v psihiatričnih bolnišnicah.

V 2006 je bila opravljena študija, kjer je 63% od 32 oseb pričalo o tem, da se jim je občutek anksioznosti (anksioznost)zmanjšal po tem, ko so bili pokriti z obteženo odejo. Celo 78% pa jih je bilo navdušenih nad uporabo obtežene odeje, obteženo odejo preferirajo v primerjavi z drugimi pripomočki oz.sredstvi za umirjanje telesa.

 

 Delovanje obtežene odeje Swiss Night?

Odeja je zasnovana tako, da je sešita iz enakovredno velikih kvadratkov, kateri v notranjosti vsebujejo enako številko steklenih kroglic brez BPA (100% vsebnost, brez poliestra). Kroglice zaradi enakomerne razporeditve ustvarjajo dodatno težo in enakomerno razporejen pritisk na celotno telo. S pritiskom obtežena odeja inducira sproščanje. Pozitivna posledica pa je, da se boste zbujali naspani in polni energije. 

Teža obtežene odeje Swiss Night znaša 7kg (manjša dimenzija 6 kg) in spada med najkvalitetnejše obtežene na slovenskem trgu.

Zunanjost obtežene odeje Swiss Night je izdelana iz mikroperkala, ki velja za izjemno trpežen material. Mikroperkal zagotavlja veliko zračnost in termo regulacijo, da se telo ne pregreva. Mikroperkal tkanina ima to lastnost, da vas bo v zimskem času prijetno grela, poleti pa prijetno hladila z zračenjem tkanine. Ker je odeja izdelana kvalitetno vam bo lahko služila dolga leta.

Na Minu.si sta na voljo 2 dimenziji. Manjša 80x120 cm je primerna, da jo uporabljate v sedečem položaju (stresna služba v pisarni) ali med dnevnim počitkom na naslonjaču ali sofi. Obtežena odeja nam bo pomagala razbremeniti telo in pripomogla bo k dvigu energije.

 

weighted_blanket_obtezena_odeja_minu

Obtežena odeja in njena uporaba

Globok in trden spanec

Glavni  in osnovni namen obtežene odeje Swiss Night je doseči prijeten, globok in miren spanec. Priporočili bi jo ljudem, ki se pred spanjem težko umirijo, se ponoči dosti zbujajo oz.se na splošno težko umirijo. S tem ko vam bo pomagala doseči globji spanec, se bodo izboljšale tudi kognitivne funkcije. Namreč dokazano je, da so ljudje, ki slabo spijo, naslednji dan razdraženi, anksiozni in v izjemnih primerih tudi paranoični.

Pripomoček za sprostitev in pomiritev (ADHD, avtizem, demenca)

Obtežena odeja se svetuje tudi osebam z anksioznimi motnjami ter tudi vsem, ki trpijo zaradi nespečnosti, oseba z avtizmom in posameznikom z ADHD-jem. 

Študija, v katero so bili zajeti otroci z ADHD je bilo ugotovljeno, da otroci, ki so v 19% noči potrebovali več kot 30 min., da so zaspali, po uporabi weighted blanket dejansko ni bilo več noči, ko bi potrebovali več kot 30 min.za umiritev pred spanjem. S tem so dokazali, da da se otroci z ADHD, ki uporabljajo obteženo lažje umirijo pred spanjem in zaspijo prej.

V drugi študiji pri otrocih z avtizmom niso uspeli dokazati, da izboljšuje spanec. Sami starši in otroci z avtizmom so pozitivno poročali o izkušnji z weighted blanket, kar ni zanemarljiva informacija.

 Izsledki druge študije so pokazali, da se je čas spanja pri udeležencih v študiji podaljšal. Udeleženci se niso toliko premikali med spanjem in posledično so se tudi manj zbujali. Medtem ko so udeleženci subjektivno poročali o tem, da jim prija spanje z obteženo odejo, saj se lažje namestijo in umirijo za spanec. Pričali so tudi o tem, da je od uporabe obtežene odeje naprej njihov spanec mirnejši in da se zjutraj zbujajo spočiti.

Obtežena odeja je bila ustvarjena še posebej za tiste, ki trpijo zaradi duševne motnje. Izjemno dobrodošla je pri vseh, ki se borijo z anksioznostjo, saj se njihove misli ob večerih ne morejo umiriti. Sploh za tiste, ki imajo zaradi anksioznih motenj težave s spanjem, saj se njihove misli zvečer nikakor ne morejo umiriti.  V eni izmed študij, ki so jo opravili pri starostnici v domu za ostarele, je bilo ugotovljeno, da pomaga tudi bolnikom, ki trpijo zaradi demence. Starostnica se je po 5m uporabi obtežene odeje manj zbujala ponoči in manj nekontrolirano hodila po domu za ostarele. Čez dan je bila vidno boljše volje in imela več energije.

Sindrom nemirnih nog - pozitivna pričanja

Obtežena odeja je priljubljena pri osebah, ki trpijo za sindromom nemirnih nog. 

Zmanjšajte stres z obteženo odejo

Uporaba obtežene odeje se uporablja pri terapijah s senzorno integracijo, kjer odlično pripomore k obvladovanju lastnih čustev in vedenja pacienta. 

Uporaba obtežene odeje je smiselna tudi med stresnim delovnikom, saj pritisk na telo umirja naše anksiozne občutke.

Weighted blanket in njene lastnosti
  • Na voljo v dimenziji 150x200 cm ter v dimenziji 80x120 cm
  • Teža: 7 kg (150x200 cm) ter 6 kg (80x120 cm)
  • Polnilo: Steklene kroglice brez BPA v deležu 100% 
  • Material prevleke: 100% mikroperkal

Komentiraj

Komentarji so pregledani pred objavo.
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top