Posteljnina kot osrednji dekorativni element vsake spalnice

0 komentarjev

Posteljnina je osrednji element vsake spalnice, zato si pri izboru posteljnine vzemite dovolj časa. Dobro razmislite kakšen material vam odgovarja, katero barvo boste izbrali in predvsem bodite pozorni na dimenzije vzglavnikov in odej. Izbirate lahko med bombažnimi, svilnatimi, flanelnimi, mikroperkalovimi in posteljninami iz mešanic vlaken. Slednje postajajo vedno bolj moderne mešanice materialov, kot je npr.posteljnina z deležem bombaža in poliestra, posteljnina iz mikrovlaken (sintetična vlakna) itd. Predstavljamo različne materiale posteljnin in s tem pripomoremo k temu, da bo izbira za vas enostavnejša.


Bombažna posteljnina - najbolj primerna otroška posteljnina 140x200

Bombažno vlakno je izjemno trpežno vlakno, saj poleg tega, da se iz bombaža izdelujejo posteljnine, oblačila, lahko iz njega izdelamo tudi trda jadra. Je izjemno kompakten, obstojen in odporen na obrabo. Bombažno posteljnino svetujemo vsem, ki imate radi naravne materiale in imate občutljivo kožo. Predvsem pa svetujemo, da za svoje otroke izberete otroško posteljnino, ki je iz 100% bombaža, saj je njihova koža pogosto nagnjena k atopijskemu dermatitisu in jih bombažna posteljnina v stiku s kožo ne bo dodatno dražila.


Posteljnina iz svile - svilena prevleka za vzglavnik za lepo kožo in lase

Svila je popolnoma naraven material in se pridobiva iz zapredkov, ki jih ustvarijo ličinke sviloprejk. Ena izmed najkvalitetnejših svil je Mulberry svila, ki sodi v 6A+ kakovostni razred. Odlično vpliva na stanje naše kože ponoči, saj svilena prevleka za vzglavnik pomaga zmanjšati izgubo vlage v koži. Svila vsebuje več aminokislin, ki aktivno zavirajo staranje kože ter ohranjajo mladosten videz kože. Gladka površina pa pripomore, da se lasje ne vozlajo ponoči in da ne pride na koži do gubic, ki nastajajo zaradi pritiska na prevleko za vzglavnik.

Svilena prevleka za vzglavnik prijetna na dotik in ne draži kože, hkrati pa pomaga uravnavati temperaturo telesa, zato je primerna za zimske in poletne dni. Nega svilene posteljnine je zahtevnejša, zato svetujemo, da se pranja svilene posteljnine lotite ročno. 

 posteljnina_svilena_prevleka_vzglavnik_minu

Posteljnina iz mikroperkala

Gladkost posteljnine iz mikroperkala je odvisno od gostote tkanja niti (vodoravno in navpično). Posteljnina iz perkala je lahko 100% bombažna, iz mešanice bombaža ali pa iz 100% poliestra. Mikroperkal posteljnina daje občutek hladnosti, zato je bolj primerna za poletne tople noči. 

 

posteljnina_mikroperkal_micropercale_minu


Posteljnina iz mikrovlaken

Posteljnina iz mikrovlaken je narejena iz sintetičnih vlaken. Proizvodnja mikrovlaken se je začela v 1950-ih letih, po večini pa so mikrovlakna narejena iz poliestra; poliamida ali kombinacije poliestra, poliamida in polipropilena. Posteljnina iz mikrovlaken je mehka, obstojna, vodoodbojna in tudi elektrostatična. Za vse, ki ste nagnjeni k občutljivi koži raje svetujemo uporabo posteljnine iz bombaža, saj lahko posteljnina iz mikrovlaken draži kožo. 

Povzetek

Izbor posteljnine je zelo pomemben, zato vam svetujemo, da ste pri izbiri temeljiti. Nenazadnje preživite približno ⅓ dneva v postelji, kar ni zanemarljiv podatek. Izberite takšno posteljnino ob kateri se na pogledu nanjo dobro počutite, barva pa se naj sklada s splošnim dizajnom vaše sobe. Posebej skrbni bodite pri izbiri otroške posteljnine, saj imajo otroci nežno kožo. Otroška posteljnina naj bo tako iz 100% bombaža. 

Komentiraj

Komentarji so pregledani pred objavo.
Na Minu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top