Vzglavnik - vzdrževanje kvalitete

0 komentarjev

Vzglavnik je kos na katerega pri pranju pogosto pozabimo. Da bomo imeli kvaliteten spanec, nesmemo pozabiti na njegovo vzdrzevanje. 

Kako očistiti vzglavnik?

Vzglavnik osvežujete in perete redno, za kar uporabite pralni stroj ali pa ga operete na roke (odvisno od polnila blazine). To storite dvakrat do štirikrat na leto, njegovo prevleko pa perete enkrat tedensko skupaj s posteljnino. Zračite ga lahko vsak teden, zjutraj pa ga redno stresate.

Ko se lotite pranja, je prvi korak pranje dodatne prevleke na zadrgo (v kolikor jo naš vzglavnik ima). Peremo jo ločeno od vzglavnika. Uporaba zaščitne prevleke blazini podaljšuje življenjsko dobo, zato je o njenem nakupu smiselno razmisliti.

Sedaj se lahko posvetite vzglavniku, ki ga pred začetkom pranja namočite v vroči vodi. Če ima vaš pralni stroj funkcijo namakanja to storite v njem, drugače uporabite kad. Nato nastavite program za občutljivo perilo, ki ga nekoliko prilagodite. Dodate mu cikel izpiranja in stopinje temperature, ki jih priporoča proizvajalec (zabeleženo na etiketi, ki je všita na rob blazine). Za blazine je bolje, če jih pralni stroj čim manj razmetava, zato je bolje, če date hkrati oprati dve blazini, saj tako lažje dosežete ravnotežje.

Če želite zelo bele vzglavnike, eni skodelici praška dodate priporočeno količino belila in polovico skodelice boraksa (to je natrijev borat, ki deluje kot naravno belilo, dezinfektor, insekticid, fungicid in herbicid). Mešanico pripravite na štedilniku/plošči, kjer ste zavreli lonec z vročo vodo, v katerega stresete sestavine (razen belila) in počakate, da se raztopijo v vodi, ki medtem vre. Mešanico vlijete v pralni stroj ali posodo, kjer boste namakali blazino. Sedaj dodate tudi belilo. Blazino pustite, da se namaka 30 minut. Vmes jo obrnete, da se temeljito namoči. Takrat je na vrsti pranje skozi celoten cikel pranja, pri tem ne pozabite na izbiro dodatnega izpiranja.Po pranju vzglavnik postavite v sušilni stroj. Za polnilo iz perja izberete nastavitev; samo zrak/brez toplote, če gre za sintetično polnilo, pa program z nizko temperaturo. V sušilec dodajte dve teniški žogici (daste ju v čisto belo nogavico) ali kroglice za v sušilni stroj. S tem skrajšate čas sušenja. Na koncu preverite ali je vzglavnik zares suh, če ni, cikel sušenja ponovite.

Vzglavnike s polnilom iz spominske pene morate prati na roke, ker so zelo občutljivi. Čeprav so odporni na pršice jih morate redno čistiti. Za to napolnite kad ali umivalnik s toplo vodo, tako da prekrijete blazino. Za vsako blazino dodate žlico pralnega praška in ju pomešate, da se začnejo delati mehurčki. Nato jo položite v vodo in jo začnete stiskati, da očistite tudi njeno notranjost. Izpirate jo s tekočo vodo. To naredite temeljito, saj morate ven spraviti celotno milo. Sušite jo na zraku, če je mogoče na soncu, nikakor ne v sušilnem stroju, saj jo vročina lahko uniči. Dobro se morate prepričati, da je blazina suha preden jo vrnete na posteljo, saj pena deluje kot spužva in lahko vpije veliko količino tekočine.

Kadar se želite znebiti le prahu ali umazanije na površini blazine, jo posesate ali daste v sušilni stroj na program brez toplote oziroma cikel s programom samo zrak za 20 minut. Madeže tapkate s krpo, ki jo namočite v raztopino z malo praška za pranje. Včasih želimo vzglavnik le osvežiti. Hitra rešitev za to je razpršilo v katerega dodate vodko, ki je hitro sušeče razkužilo.

V primeru polnila iz žitnih zrn, zrna spraznite v široko posodo, ki jo postavite na sonce, da se znebite vonja.

Okrasne blazine iz poliestra čistite na sledeče načine. Če gre za moker madež ga hitro popivnate s čisto krpo, medtem ko suhega skrtačite dol s krtačo z naravnimi ali plastičnimi ščetinami. Sam madež pred pranjem predhodno obdelate. Za mastne madeže (celo sledi šminke in voščenk), na čisto krpo dodate tekoči detergent za pranje perila ali pa raztopino za predhodno obdelavo in madež večkrat potapkate. Za ostanke vina, črnila ali flomastra uporabite naravni kis. Čokolado ali kri pa lahko odstranite z amonijakom, ki mu dodate vodo v razmerju 1:1. Po 15 minutah odkar ste na blazino nanesli predhodno snov, v veliko korito ali kad natočite toplo vodo in ji dodate malo tekočega detergenta za pranje perila ter vanj položite blazino. Blazino držite pod vodo dokler se ne nehajo delati mehurčki in sama ne ostane pod gladino vode. Sedaj jo vzamete ven in s krpo na katero ste nanesli malo detergenta, drgnete v vse smeri. Nato jo ožamete in preverite ali je madež še vedno prisoten. V primeru da ni izginil, postopek ponovite. V vodo lahko dodate tudi malo belila z aktivnim kisikom in blazino potopite v toplo vodo za 15 minut. Sledi izpiranje in ožemanje, ki ga ponavljate dokler ne odstranite vsega mila, nato pa sušenje zunaj ali v sušilnem stroju, če je dovoljeno.

Komentiraj

Komentarji so pregledani pred objavo.
Na Minu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top