Ali potrebujem prevleke za pohištvo?

0 komentarjev

Ob opremljanju svojega bivalnega prostora vanj umestimo pohištvo, ki smo ga s premislekom izbrali. Na začetku, ko je vse še novo, vsi skrbno varujemo vsak kos posebej, saj si želimo, da bi vse ostalo v takšnem stanju kot je bilo ob nakupu. Ko pa preteče nekaj časa sploh ne opazimo več tiste praske na zidu ali madeža na kavču. Sledi spomladansko čiščenje stanovanja, ko spet opazimo vse najmanjše nepravilnosti, ki so se pojavile na pohištvu v vsem tem času. Sedaj sledita dve možnosti. Prva, da obupamo, ker vsega enostavno ne moremo očistiti; v tem primeru nam preostane le še najem čistilnega servisa, ali pa smo razmišljali vnaprej in smo svoje imetje zaščitili s temu namenjenimi prevlekami. Te so na voljo v različnih dimenzijah za različne kose pohištva. To so lahko kuhinjski stoli, blazine, kavč, fotelji, postelja itd. V nadaljevanju si poglejmo za kaj vse nam pride prav zaščita v našem domu.

 

Prevleka za vzmetnice

Končno ste se odločili in kupili dražjo vzmetnico, ki vam je zares ustrezala. Sedaj pa pridete domov in se vam v glavi odvrtijo različni scenariji kaj vse bi lahko šlo narobe zato jo želite zaščititi, da vam bo lahko dolgo služila.

Rešitev za vaš problem je prevleka za vzmetnico, ki se ležišču prilagodi preko elastičnih robov. Slednja preprečuje vdor umazanije, nabiranje mikro organizmov, človeškega znoja, vdor vlage ali madežev in tako poskrbi, da vaše ležišče ostane čimbolj nedotaknjeno. Čeprav gre za materiale, ki ne prepuščajo vode, blago vseeno diha. Priporoča se tudi ljudem z alergijami, ki morajo pogosto menjavati posteljnino.

Zaščitna prevleka bo varovala vašo vzmetnico pred madeži, ki se bodo težje odstranili s samega ležišča. Zavedati se morate, da boste veliko lažje vzdrževali prevleko, ki jo boste preprosto oprali v pralnem stroju na priporočeni temperaturi, kot pa dvigovali, preoblačili, prali in temeljito sušili prevleke vzmetnic, saj zahtevajo več vašega časa in previdnosti.

Obstaja še ohišje za vzmetnico, katero je podobno zaščitni prevleki, le da jo obdaja z vseh strani in se zapira z zadrgo. Tako imenovana ohišja so obstojnejša, a je njihova pomanjkljivost to, da jih bolj občutite skozi rjuhe. Malo več truda morate vložiti tudi v njihovo pranje, če jih primerjamo z zaščitno prevleko. Primerni materiali, ki so dovolj zračni so;  frotir, poliester/lycra in celo vinil. 

Prevleke za kavč

Dnevna soba kot že samo ime pove je prostor, kjer se čez dan največ zadržujemo. Kavč je ponavadi središče dnevne sobe zato je pomemben element pohištva. Ker ne glede na material iz katerega je kavč narejen sčasoma pride do njegove obrabe, to lahko zaustavi le primerna prevleka. Slednja ublaži trganje, drgnjenje in postopno obrabo do katere slej ali prej pride zaradi usedanja in vstajanja na vedno istih mestih. Tako kavču podaljšuje njegovo življenjsko dobo. To morate narediti tudi s pohištvom za katerega menite, da ga boste v prihodnosti prodali saj ga morate ohraniti kot novega. Prevleke so kot nalašč, da si zagotovite nepoškodovane kose, ki jih boste pozneje lahko zaradi tega prodali po višji ceni.

Prava prevleka bo kavč obranila pred nabiranjem prahu, umazanije ali pred polito tekočino. V vsakem domu se zgodi, da si nekdo privošči kakšen prigrizek ali pijačo med gledanjem televizije ali pa tam postreže goste, ker za jedilno mizo ni več prostora. Ravno takrat se najraje zgodi, da kakšen košček hrane odleti na blago, vi pa ga ne uspete nemudoma odstraniti.

Z moderno prevleko po vašem okusu lahko poživite prostor ali ga preuredite, če ste se odločili za spremembo pohištva. Za to boste odšteli veliko manj denarja kot, če bi se odločili za nakup novega kavča, ki bi se ujemal z vašo novo postavitvijo. Prevleka vam bo prišla prav tudi, če boste kupili  stanovanje, ki bo že vsebovalo pohištvo. V tem primeru boste čez stari kavč samo namestili novo pregrinjalo. Sedaj ne boste imeli več nobenih omejitev glede izgleda sedežne garniture, ki ji boste spremenili podobo kadarkoli si boste to zaželeli. S prevleko bo vaš kavč postal unikaten in ne bo več le eden iz masovne proizvodnje. Sploh če se boste odločili za izdelavo po naročilu, kjer boste imeli proste roke pri izbiri barv in materialov.

Če ste kupili usnjen kavč, ki vam je na dotik premrzel, si lahko kupite toplo prevleko, ki vas bo ogrela. To velja še posebej za zimske mesece, zato jo lahko uporabljate sezonsko. Tudi obratno, poleti vam bo blago vpilo odvečen znoj, da se ne bo nabiral na površini kavča.

Lahko se vam zgodi, da se vam je blago na kavču raztrgalo. Sedaj vam ni treba kupiti novega ampak le naročite prevleko, ki bo sicer povsem uporaben kavč naredila spet popolnega.

Ko se boste odločili lotiti temeljitega čiščenja vaše sedežne garniture lahko ugotovite, da zna biti to kar zamudno in zahtevno opravilo. Veliko preprosteje bo oprati prevleko oziroma jo odnesti v kemično čistilnico, kot pa naročiti čistilni servis na dom. Ljudje s hišnimi ljubljenčki in otroci ne boste več napeti, ko se bodo igrali v bližini vašega kavča, saj vam ne bo več treba paziti, da kavč ostane nedotaknjen. Ekološko ozaveščeni pa boste v produktu videli skrb za okolje, saj se vam ne bo treba znebiti obrabljenega kavča.

Da se prevleka ne premika poskrbi elastično dno. Materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi prevlek so elastični; poliesterska mešanica (poliester, bombaž, elastan). Raztezajo se v obe smeri; vodoravno in navpično, zato se res dobro prilagodijo obliki kavča in se ne trgajo ali raztezajo. Vseeno jih je treba izbirati natančno, da se nebi ušteli pri merah, saj se morajo prevleke ujemati z obstoječim pohištvom.

Spoznali boste, da vam bo prevleka dala veliko več kot le zaščito pred umazanijo. Poskrbela bo, da boste v vašem domu sproščeni, kar bo pozitivno vplivalo na vaše vsakodnevno počutje zato si poglejte kakšne vrste prevlek so za vas pripravili na spletni strani minu.si in si izberite svojo.

Komentiraj

Komentarji so pregledani pred objavo.
Na Minu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top