Odeja za poletne in mrzle mesece - Minu.si

Odeja za poletne in mrzle mesece

Čeprav večina meni, da so odeje primerne samo za hladnejša obdobja ni malo ljudi, ki pokrivala uporabljajo čez celo leto. Moderni izumi in tehnologija so namreč omogočili proizvodnjo odej, ki imajo celo učinek hlajenja. Zakaj nekateri enostavno morajo biti pokriti z nečim pa bomo pojasnili v naslednjih vrsticah.

Zakaj uporabljamo odeje

Če pogledamo iz čistega fiziološkega vidika in skušamo odgovoriti na vprašanje zakaj imamo ljudje tendenco po pokrivanju med spanjem izstopa predvsem naslednje.

Ljudem med spanjem upade frekvenca dihanja, enako pa velja tudi za krvni tlak. Posledično pride tudi do počasnejše prekrvavitve kar se občuti kot mraz. Takrat se pojavi potreba po segretju telesa in vam prav pridejo odeje ali vsaj rjuhe s katerimi ohranjate primerno telesno temperaturo.

Temu dodajte še občutja, ki se vzbudijo v vas, ko svoje telo prekrijete z mehko odejo. Zagotovo je večini prijetno ob občutku varnosti. Plast odeje vas namreč loči od zunanjosti, zato se počutite varno.

Samo pomislite na otroke, ki se tako veselo zavijejo v odejico ali dojenčke, ki jim ugaja, ko jih tesno ovijete kot bubo. To jih namreč spominja na domače občutke iz maternice.

otroška odeja, odeja za dojenčka

 

V kolikor uporabljate odejo, ki je zares mehka, že sama tekstura poskrbi za pomiritev, ker je prijetna na dotik. V bistvu vas vse skupaj naredi prav srečne. Čeprav gre za popolnoma preprosto stvar kot je gledanje TV ali branje najljubše knjige, vam ovitim v mehko odejo prav nič ne bo manjkalo. 

Kdaj se je pojavila prva odeja

Zagotovo ste že slišali, da so v preteklosti za pokrivanje uporabljali kože živali. Mogoče je malo manj znano, da so za to uporabljali tudi liste rastlin. 

Ko pa so se pojavile prve odeje, so jih tako kot vsako novost najprej uporabljali bogatejši sloji, ker seveda niso bile deležne masovne proizvodnje. Tako je bila odeja privilegij in ne pravilo v vsaki hiši. 

Znano je, da je prvo odejo izumil Thomas Blanquette in sicer v 14. stol. Bil naj bi tkalec iz Anglije, za izdelavo pa je uporabil volno. Kot zanimivost, ki vam mogoče celo pride kdaj prav vam zaupamo, da naj bi volnena odeja uspešno pogasila manjše požare, ker jim prekine dotok kisika.

Prve odeje so bile manjših dimenzij, danes pa odeja 200x200 velikosti ni prav nič nenavadnega. Edina njena pomanjkljivost se pojavi v primerih, ko se eden od partnerjev med spanjem ovija v odejo, pri tem pa jo drugemu izmakne in se ta zbuja premražen. Takrat romantična gesta spanja pod isto odejo zaradi slabe volje hitro izpuhti.

Danes je večina odej iz evropskega območja narejena v Turčiji preostale pa prihajajo predvsem iz Kitajske.  

Z roko v roki z drugimi izumi posvetu so se spreminjale tudi odeje. V začetku 20. stol so izumili namreč celo električno odejo. Na žalost požari in poškodbe zaradi slednje niso bili tako redki, zato je vredno premisliti o varnosti takšnega nakupa. 

Ste se kdaj vprašali zakaj vam je mraz takoj ko se uležete v posteljo čeprav ste se takoj pokrili? Odgovor se skriva v delovanju odej. Te namreč telesno temperaturo le ujamejo in zadržijo in je ne ustvarjajo.

Ene to počnejo bolje ene slabše, kar je odvisno od materiala. Prednost električne odeje je tako dejstvo, da se boste že takoj ulegli na toplo mesto, ki ga ne boste segreli šele z lastno temperaturo. Sedaj grelna odeja sploh ne zveni tako slabo kajne? 

obtežena odeja

 

Najnovejša iznajdba na področju pokrival pa so hladilne in obtežene odeje. Včasih poleti enostavno potrebujete čutiti na sebi pokrivalo, ki vas pomirja vendar ne zdržite pokriti, ker sam ne glede na material postane prevroče. Čudovita rešitev za takšne primere so hladilne odeje, ki bo nižale vašo telesno temperaturo in odpravljale težave z znojenjem.

Če niste eden izmed redkih, ki na sebi enostavno ne prenese nikakršne plasti pokrival, potem so obtežene odeje krasen izdelek za vas. Sploh za tiste posameznike, pri katerih so pogosta občutja strahu in anksioznosti. 

Odeja, ki ima dodano težo namreč pozitivno vpliva na omenjena občutja in vam jim pomaga umirjati. Pritisk odeje namreč sproži izločanje serotonina - hormon sreče, ki pripomore k boljšemu spanju. Je sicer je eden izmed hormonov, ki ima vpliva na spanje vendar gre za pomemben člen v celotnem procesu.

Kje vse se uporablja odejo

Priložnosti za uporabo odej je kar nekaj, zato se logično glede na svoj namen tudi razlikujejo med seboj. 

Prva asociacija ob omembi besede odeja je zagotovo odeja posteljnina. Ta tip odeje navadno vsebuje polnilo, katero je iz sintetičnih ali naravnih materialov. Imenuje se tudi prešita odeja, saj ima po celotni dolžini zašite kvadratke, ki so napolnjeni s polnilom, ki je na ta način enakomerno razporejeno po celotni površini odeje.

Pregrinjalo za posteljo nekaterim občasno služi kar kot odeja, čeprav je njegova prvotna naloga zaščita posteljnine pred umazanijo in prahom.

Naslednja bolj razširjena je uporaba odej v dnevni sobi. Te so tudi bolj dekorativnega namena, včasih se uporabljajo celo le za zaščitno prekrivanje sedežne garniture in ne za pokrivanje. Takšna dekorativna odeja je lahko pletena odeja, ki je še danes izredno priljubljena.

dekorativna odeja

Bolj groba in trpežnejša je recimo piknik odeja ali odeja, ki jo imate v avtu za zaščito pred umazanijo na sedežih, odeja za podlogo hišnim ljubljenčkom, odeje, ki jih natakarji v mrzlih mesecih strankam v barih, da si pokrijejo noge, doma na terasi, kot gugalnica za majhne otroke ali viseča mreža, šotor za igro in še bi lahko naštevali.

V Afriki jih uporabljajo celo pri porokah in pogrebih. Celo vojska je imela svoj tip odeje, ki je narejena in 70% naravne volne in 30% sintetične.

Tipi odej 

Zimska ali poletna odeja je najpogostejša in najbolj jasna klasifikacija odej, saj vam takoj pove ali gre za topel ali hladnejši material. V vsakem primeru je najbolje izbrati naravne materiale, ki bodo najbolj optimalno poskrbeli za vas. Zgoraj smo že omenili hladilne odeje, ki so super izbira za tiste, ki jim je poleti zelo vroče med spanjem ali se zbujate preznojeni.

Odeje za posteljo imajo tako tri plasti, ki so si med sabo različne in z njihovo razporeditvijo proizvajalci dosegajo želene lastnosti. Na drugi strani pa so dekorativne odeje, ki jih sestavlja ena plast. Tako je od izbire materiala odvisno katere lastnosti bo odeja imela.

Najpogosteje uporabljeni materiali so flis, kašmir, poliester, akril, bombaž, volna in razne mešanice.

Naslednja zanimiva iznajdba je obtežena odeja, ki jo enostavno morate preizkusiti. Njene koristi boste občutili nemudoma in je najverjetneje ne boste več zamenjali za navadno odejo.

Otroška odeja bo največkrat narejena iz bombaža, volne ali kašmirja. Pomembno je, da je lahka, mehka, topla in primerna za občutljivo kožo. Kljub temu, da mora zadrževati primerno toploto mora tudi odvajati odvečno vlago. Nemalokrat postane tudi predmet na katerega se navežejo in postane njihova ˝ninica˝.

Smernice, ki so jih oblikovali pediatri svetujejo, da malčkom predstavite njihovo prvo odejico šele po prvem letu, da ne bi prišlo do nesreče kot je lahko zadušitev. Odeja za dojenčka ima tako tudi številne alternative kot so flanelaste tople pižame ali spalne vreče v kolikor jih dojenčki tolerirajo.

odeja, odeja za živali

 

Obstajajo še odeje za hišne ljubljenčke. Celo konji imajo svoj tip odeje za zimske in vetrovne mesece.

Odeja v obliki spalne vreče v katero zlezete in se vam tesno prilega z vseh strani telesa, odlično poskrbi za občutja varnosti in za to, da se čez noč med premikanjem ne odkrijete in vas občutek mrazu prebudi. Kot odeje za posteljo jih bodo veseli tudi tisti, ki jih partnerji vedno odkrivajo.

Tako seznanili smo vas s kar nekaj idejami kje in kakšno odejo uporabiti zato si vzemite čas in si privoščite ta kos, ki je včasih veljal za luksuznega.

Novice

RSS
Novoletna prenova doma - dekoracija - Minu.si
blazine dekoracija dom pohištvo

Novoletna prenova doma - dekoracija

Podpora 10DX

Prvi mesec leta 2024 je že za nami, in morda je prav zdaj čas za premislek o svojih ciljih, ki smo si jih zastavili za to...

Čas je za novo vrtno pohištvo - Minu.si
blazine dom ograja iz bambusa svetila umetna trava vrtna garnitura vrtni stoli

Čas je za novo vrtno pohištvo

Barbara Koražija

Ko se bliža poletje, si marsikdo želi pripraviti svojo teraso za prijetne sončne dni in druženje na prostem. Prenova vrtnega pohištva in terase je odličen način, da...